Červenec 2024

Dobrý den,

za poslední měsíc se opět stalo několik důležitých věcí, o kterých bychom vás rádi informovali.

Kolektivní vyjednávání – na podzim se otevře kolektivní vyjednávání o mzdové otázce. Kolektivní smlouva je platná do konce roku 2025, ale už při jejím podpisu bylo dohodnuto, že na podzim roku 2024 budeme jednat o mzdách. Ve středu 28.8. se sejdou předsedové odborových organizací, působících v DPMB, na úvodní schůzce. Prosíme o vaše názory na tuto problematiku, vaše návrhy a poznatky které můžete zaslat na email: info@ospld-brno.cz.

Pojištění řidičů – mnohokrát jsme vás informovali o způsobu odškodnění. Zcela zásadní údaj je výše průměrného hrubého měsíčního výdělku, protože podle jeho výše se určuje odškodnění podle § 257 Zákoníku práce. Zde je stanoveno, že výše náhrady škody nesmí přesáhnout 4,5 násobek jeho průměrného výdělku. Bohužel i dnes se vyskytnou řidiči, kteří mají sjednanou nízkou roční pojistnou částku. Jako příklad špatného pojištění uvádíme příklad jednoho kolegy:

Roční pojistnou částku měl nastavenou na 150 000 Kč. Výše jeho 4,5 násobku průměrného hrubého výdělku v době vzniku škody je ovšem 210 000 Kč, přičemž výše škody v tomto případě přesáhla tuto hranici. Plnění pojišťovnou je 90 % z částky 150 000 Kč, což je 135 000 Kč. Kolega doplatí ze svého 75 000 Kč.

Pokud by v době nehody měl sjednanou roční pojistnou částku ve výši 250 000 Kč, pak by platil pouze 10 % z částky 210 000 Kč, což je 21 000 Kč. Vlastní nepozorností bude platit o 54 000 Kč navíc, a to zcela zbytečně.

Ještě jeden poznatek k ceně náhradních dílů. Kolega vlastní vinou zcela poškodil pantograf na tramvaji „Drak“. Musel být vyměněn za nový, cena nového polopantografu na tento typ tramvaje je přes 360 000 Kč a podle sdělení technického ředitele to není konečná cena, může být ještě vyšší. Další položkou, která se v posledních měsících objevuje ve zvýšené míře, jsou plošky na kolech tramvají. Oprava přijde na více než 15 000 Kč. Prosím uvědomte si tyto skutečnosti a jezděte tak, ať nemusíte řešit zbytečné škodní události.

Zájezd Zalakaroš 2024 – Od 25.10.2024 do 28.10.2024 se bude konat zájezd do termálních lázní Zalakaroš. Ubytování v pohodlných a moderně zařízených pokojích, neomezený vstup do wellness a lázeňského areálu a All inclusive stravování. Kapacita je omezená na 55 míst. V případě zájmu nás kontaktujte na tel. čísle 734 866 135 nebo na e-mailu mbusek@ospld-brno.cz.

Podrobnější informace najdete na našem webu ZO OSPLD BRNO zde: https://www.ospld-brno.cz/2024/07/23/termalni-lazne-zalakaros-2024/

Sleva v prodejnách AUTO-KELLY – kdo má zájem o široký sortiment náhradních dílů a doplňků na osobní auta v této síti prodejen, tak nabízíme slevu od 5 do 30 %. Zájemcům zašleme přihlašovací údaje a přesný postup při nákupu.

Spolupráce s firmou COLLEGAS při odškodnění úrazů – Rádi bychom Vás touto cestou informovali o možnosti využití bezplatné služby, kterou nabízíme našim členům a jejich rodinným příslušníkům. Spolupracujeme s renomovanou firmou COLLEGAS specializující se na přezkoumávání a revizi pracovních úrazů a jejich odškodnění. Tato firma má dlouholeté zkušenosti a vysokou úspěšnost v získávání vyšších pojistných plnění následkem úrazu, než jaké bývají běžně vypláceny pojišťovnami. Aktuálně již máme v organizaci pár členů kteří tuto službu využili a získali tak zajímavé finanční odškodnění.

Spolupráce s firmou ALLRISK – Firma ALLRISK nabízí našim členům produkt „Rodinný právník“. Limit pojistného plnění na pojistnou události je 500 000 Kč.

V ČR nabízí právní ochranu, spojenou s občanským životem v těchto oblastech:

  • spor o náhradu škody
  • spotřebitelské spory (reklamace)
  • spory ze smluv o úvěru
  • spory s dodavateli služeb
  • spory o dědictví
  • pracovně-právní spory
  • spory související se koupí domu nebo bytu
  • sousedské spory
  • nájemní spory
  • spory z pojištění
  • trestní řízení

V ČR i v zahraničí pak pomáhají řešit spory o náhradu škody a spory ve správním řízení, spory při dopravní nehodě, trestní řízení nebo správní řízení v souvislosti s provozem vozidla, nárok na náhradu škody, spory o opravu vozidla atd.   

Čerpání dovolené v kanceláři ZO OSPLD BRNO Z důvodu průběžného čerpání řádné dovolené bude omezen provoz v kanceláři na Mendlově náměstí 19. Během této doby může dojít k omezení dostupnosti některých našich služeb, ale ujišťujeme Vás, že naše kancelář zůstane i nadále otevřená a vždy bude přítomen někdo z našeho týmu, aby vám mohl pomoci s vašimi požadavky.

Telefonní čísla budou v provozu a ve vážných a neodkladných případech pište SMS.

Pojištění vozidel – Nabízíme velmi výhodné povinné ručení nebo havarijní pojištění pro osobní vozidla od ČPP se slevami od 40% do 55%. Více na čísle 734 866 135 nebo na emailu mbusek@ospld-brno.cz.

Prodej telefonů – Z důvodu dlouhodobé spolupráce s operátorem VODAFONE nabízíme výhodný prodej telefonů a jiné elektroniky pro vás nebo vaše rodinné příslušníky ze slevou 20%, které aktuálně využívá stále více našich členů. Samozřejmostí je záruka na 2 roky. Více informací Vám podá hospodář Martin Bušek na čísle 734 866 135 na emailu mbusek@ospld-brno.cz.